Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-05-09@01:19:34 GMT

جوشن کبیر، زره معنوی هدیه جبرئیل به رسول خدا

تاریخ انتشار: ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۹۷۳۹۰۴

جوشن کبیر، زره معنوی هدیه جبرئیل به رسول خدا

آیت الله یوسفی غروی گفت: دعای جوشن صغیر در حقیقت دعای کوتاه چهار صفحه ای است که باز سید طاووس از حضرت امام موسی بن جعفر نقل می کنند که وقتی هارون رشید امام را احضار کرد حضرت این دعا را خواند و بر او وارد شد تا از شر هارون در امان باشد.

خبرگزاری شبستان؛ گروه قرآن و معارف؛ «شیخ کفعمی مثل سید طاووس عمده کتاب هایش مخصوص دعاست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ایشان در این کتاب روایتی را از حضرت سجاد (ع) می آورد و سرانجام این روایت را به نبی مکرم اسلام می رساند که در جنگی از جنگ ها که هوا بسیار داغ بود زره حضرت بسیار سنگینی می کرد. جبرئیل بر حضرت نازل شد و این دعا را که در آن خلصنا من النار تکرار می شود به عنوان یک زره معنوی برای حضرت آورد و جبرئیل خطاب به رسول خدا (ص) عرض می کند این دعا را بخوانید و این به جای زره حافظ  شما خواهد بود. البته در این دعا به جز عبارت "خلصنا من النار" ما دعای دیگری نداریم اما تنها دعایی است که در آن هزار نام و صفت برای پروردگار عنوان می شود.»

آنچه در ادامه می آید گفتگوی ما با  آیت الله «محمد هادی یوسفی غروی»، استاد تاریخ اسلام و عضو شورای کتاب مجمع جهانی اهل بیت علیهم السلام درباره حکمت شبهای قدر و اعمال پرفضیلت این لیالی است.

 

 

در آستانه شب بیست و سوم ماه رمضان که از احتمال های جدی شب قدر است قرار داریم. پرسشی که به ذهن خطور می کند این است که چرا به ما سفارش شده در این شب، احیا بگیریم و این زمان عزیز را به شب زنده داری، دعا و تضرع بگذرانیم؟

پیش از ورود به بحث گاهی می شنویم که از کلمه اَحیا به این منظور استفاده می شود که واژه اشتباهی است. اَحیا جمع حی به معنی زندگان است در حالی که اِحیا به معنای شب زنده داری است. کَانّه در مقام تشبیه، فرض کنید شب هایی به خواب گذشته و خواب هم مثل مُردن است. ما در فارسی خودمان هم داریم خواب، برادر مرگ است. حال در شب اِحیا یا شب زنده داری ما موجودیِ شب را تسلیم خواب نمی کنیم و آن شب را به یاد خدا زنده می کنیم بنابراین به این واسطه آن سکون و آرامش شب و آن حکمت هایی که در شب زنده داری قرار داده شده در قلب ما بیدار می شود.

اما درباره حکمت این شب ها باید گفت در همه ادیان برای توجه دادن به خدا موسم های مختلفی مقرر شده است. در اسلام که خاتم ادیان است موسم عبادت دایمی، پنج بار در شبانه روز است که مسلمان را در نمازهای پنج گانه به یاد و ذکر خدا متصل می کند. البته این به آن معنا نیست که مواعد دیگر، ذکر خدا برای مسلمان منظور نشده است یا با ذکر خدا منافات دارد. در اخبار و روایات ما آمده است که وقت غروب آفتاب از زمان هایی است که دعای انسان مستجاب می شود. روایت است که حضرت زهرا سلام اله علیها از حسنین می خواسته اند که وقت غروب را به حضرت یادآور شوند و در این زمان، هم خودشان مشغول دعا می شدند و هم حسنین را به دعا و نیایش فرا می خواندند. همچنین در روزهای هفته هم مواعد خاصی که فضیلت بیشتری دارد برشمرده شده از جمله آن ها شب جمعه و روز جمعه است و در میان ماه های سال، سه ماه رجب، شعبان و رمضان این امتیاز و ویژگی پرفضیلت را بر ماه های دیگر دارند و البته ادعیه ای که ویژه پاسداشت این ماه ها در مفاتیح الجنان آمده است.

مرحوم محدث قمی در کتاب "مفاتیح الجنان" سال قمری را از نظر اعمال و عبادات از ماه رجب شروع کرده اند و فضیلت هایی که از زاویه اخبار و روایات بر این سه ماه برشمرده شده بسیار مفصل است. در این میان امتیازات ویژه ای بر شب های ماه مبارک رمضان و وقت افطار قائل شده اند. در روایاتی که ایشان در این کتاب نقل کرده اند خداوند هزار هزار از بندگان خود را در مواعد شریف سال از آتش جهنم رها می کند. در شب های جمعه به اندازه کل شب های هفته و در شب های قدر رهایی یافتگان از آتش دوزخ از همه آن شب ها بیشتر است. البته که همه این ها به خاطر آن است که ما را به انابه و توبه و تضرع به درگاه الهی توجه دهند بنابراین مشوق هایی در این شب ها قرار داده شده است.

چه اعمالی در این شب ها فضیلت بیشتری دارد و بهتر است که شب زنده داران الهی به آن بپردازند؟

در درجه اول از نظر استحباب، نمازهای این شب هاست به ویژه در شب قدر نماز صد رکعتی سفارش شده که به صورت 50 نماز دو رکعتی خوانده می شود.  بعد از نمازها در رتبه فضیلت، تلاوت قرآن قرار دارد و اگر کسی بتواند شب های قدر قران را ختم کند بسیار عالی خواهد بود.

نکته بعد دعاهایی است که برای این شب ها در نظر گرفته شده است. از جمله این که در کتاب کافی شیخ کلینی – اوایل قرن چهارم – بیشتر کتاب های ادعیه از این کتاب نقل کرده اند – به دعایی به نقل از امام صادق علیه السلام اشاره شده است که در شب قدر وقتی مصحف یا همان قرآن را باز می کنیم و روبرویمان می گیرم می خوانیم: اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِكِتَابِكَ اَلْمُنْزَلِ وَ مَا فِيهِ وَ فِيهِ اِسْمُكَ اَلْأَكْبَرُ وَ أَسْمَاؤُكَ اَلْحُسْنَى وَ مَا يُخَافُ وَ يُرْجَى أَنْ تَجْعَلَنِي مِنْ عُتَقَائِكَ مِنَ اَلنَّار.  اما در کتاب اقبال سید طاووس، دعای قرآن بر سر گرفتن به نقل از امام کاظم علیه السلام آمده است. حضرت در آن جا می فرماید در شب های قدر قرآن را روی سر بگذارید و ده بار بگویید: یا الله و ده مرتبه به حق محمد، ده مرتبه بحق علی و همین طور اسم ائمه طاهرین گفته شود تا به امام زمان (عج) برسد. البته راوی در محضر امام کاظم علیه السلام تا به حق موسی ابن جعفر جلو می آید و خبر تمام می شود. البته در این خبر نام حضرت فاطمه سلام الله علیها نیست اما ما به امید رجای مطلوبیت، نام مبارک حضرت فاطمه (س) را بعد از نام امام علی علیه السلام و قبل از نام فرزندان حضرت می آوریم. همین طور نام بقیه ائمه بعد از امام موسی کاظم علیه السلام را می آوریم تا در نهایت نام مقدس امام عصر (عج) برده می شود.

درباره دعای جوشن صغیر و کبیر هم توضیحی می فرمایید؟

دعای جوشن صغیر در حقیقت دعای کوتاه چهار صفحه ای است که باز سید طاووس از حضرت امام موسی بن جعفر نقل می کنند که وقتی هارون رشید امام را احضار کرد حضرت این دعا را خواند و بر او وارد شد تا از شر هارون در امان باشد اما دعای جوشن کبیر را مرحوم شیخ کفعمی صاحب کتاب البلدالامین و مصباح در کتاب "جُنه الواقیه" می آورد. شیخ کفعمی مثل سید طاووس عمده کتاب هایش مخصوص دعاست. ایشان در این کتاب روایتی را از حضرت سجاد (ع) می آورد و سرانجام این روایت را به نبی مکرم اسلام می رساند که در جنگی از جنگ ها که هوا بسیار داغ بود زره حضرت بسیار سنگینی می کرد. جبرئیل بر حضرت نازل شد و این دعا را که در آن خلصنا من النار تکرار می شود به عنوان یک زره معنوی برای حضرت آورد و جبرئیل خطاب به رسول خدا (ص) عرض می کند این دعا را بخوانید و این به جای زره حافظ  شما خواهد بود. البته در این دعا به جز عبارت "خلصنا من النار" ما دعای دیگری نداریم اما تنها دعایی است که در آن هزار نام و صفت برای پروردگار عنوان می شود.

از چه زمانی خواندن دعای جوشن کبیر در شب های قدر میان شیعیان باب می شود؟

اولین عالمی که پیشنهاد کرد دعای جوشن کبیر به صورت دسته جمعی به عنوان محتوایی برای شب های قدر خوانده شود مرحوم شیخ محمدباقر مجلسی متوفای 1111 هجری قمری است. ایشان در کتاب شان به نام "زادالمعاد" سفارش می کنند که جوشن کبیر در شب های قدر خوانده شود. در حقیقت حدود 330 سال از رایج شدن این رسم در میان شیعیان می گذرد.

پایان پیام/187

منبع: شبستان

کلیدواژه: رسول خدا دعای جوشن کبیر شب های قدر جبرئیل حکمت شب های قدر شب زنده داری علیه السلام جوشن کبیر دعای جوشن سید طاووس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۹۷۳۹۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارسال ۲۰۰ مقاله ملی و بین‌المللی به کنگره جهانی حضرت رضا(ع)

زهره نصرت خوارزمی دبیر بخش بین‌الملل کنگره جهانی حضرت رضا (ع) از ارسال ۲۰۰ مقاله در سطح ملی و بین المللی به دبیرخانه کنگره بین المللی حضرت رضا (ع) خبر داد. - اخبار فرهنگی -

 به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری تسنیم، دبیر بخش بین‌الملل کنگره جهانی حضرت رضا (ع) با بیان اینکه مشارکت کنندگان در بخش بین المللی لزوما مسلمان و شیعه نیستند، اضافه کرد: شرکت کنندگان در کنگره حضرت رضا (ع) از نژادها، کشور‌ها و طبقات مختلف هستند. در ابتدا 116 کتاب به 24 زبان با دسترسی باز در اختیار محققان قرار گرفت و جلسات متعددی شکل گرفت و اساتید دانشگاه‌های بزرگی در رشته‌های مطالعات اسلامی و شیعه پژوهی که در این کنگره شرکت می‌کنند توانسته‌اند با ادبیات رضوی ارتباط برقرار کنند. 

 
خوارزمی گفت: تلاش کردیم در برگزاری کنگره جهانی حضرت رضا (ع) تعدد جغرافیایی و تکثر هویتی دیده شود. از بورکینافاسو تا برزیل، از توکیو تا میشیگان، از همه قاره‌ها شرکت کننده و از نژاد‌ها و ادیان مختلف داریم. 
دبیر بخش بین‌الملل کنگره جهانی حضرت رضا (ع) با اشاره به برگزاری پیش‌نشست‌های کنگره در واتیکان و عراق اظهار کرد: در یکی از پیش‌نشست‌ها که در واتیکان برگزار شد از مرکز مریم شناسی بیروت، از یونان، رم و واتیکان شرکت کننده داشتیم. همچنین در دو جلسه‌ای که در بغداد عراق برگزار شد از کویت، مراکش، مصر و عراق شرکت کرده بودند. تلاش کردیم هر محلفی، محفل گفت‌وگو برای روشن شدن ابعاد مختلف عدالت از منظر امام رضا (ع) باشد. 
 
وی اضافه کرد: از آنجایی که امام رضا (ع) اهل احتجاجات و گفت وگو با غیر بودند و همچنین روایت‌های متعددی از مواجهه ایشان با مسیحیان و زرتشتیان وجود دارد، یکی از شرکت کنندگان در جشنواره کشیشی انگلیسی است که آیات انجیل را در حوزه عدالت و مقارن آن را با ادبیات رضوی کنار هم قرار داده است. این نشان می‌دهد که فهم ما از عدالت به هم نزدیک است و این عدالت مبنای خوبی برای تعاملات آینده در جهان است که این نیاز بیش از پیش احساس می‌شود. 
  
خوارزمی با بیان اینکه در صربستان هیچ کتابی به زبان صربی درباره امام رضا (ع) وجود ندارد، ادامه داد: هم اکنون کتاب «امام رضا (ع)؛ دانای خاندان محمد (ص)» در حال ترجمه به زبان صربی است و جالب است که صاحب انتشارات در آن کشور به واسطه تماشای سفر‌های اربعین به فرهنگ شیعی علاقمند شده و داوطلب انتشار این کشور شده است. 
 
دبیر کنگره جهانی حضرت رضا (ع) در پایان گفت: عراق، لبنان، بورکینافاسو، مالی، آمریکا، اسپانیا، هلند، انگلیس، بلژیک، مراکش، گرجستان، تایلند، بوسنی و ... ازجمله کشور‌هایی هستند که در کنگره بین المللی حضرت رضا (ع) شرکت خواهند داشت.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • هدیه ۴۰۰ هزار تومانی تامین اجتماعی به این افراد
  • فضائل و برکات وجودی حضرت فاطمه معصومه(س)
  • جزئیات بن خرید از نمایشگاه کتاب برای دانشجویان اعلام شد
  • هدیه ۴۰۰ هزار تومانی تامین‌اجتماعی به بیمه‌شدگان برای خرید کتاب
  • هدیه ۴۰۰ هزار تومانی خرید کتاب برای بیمه‌شدگان جدید تامین اجتماعی
  • ترویج سیره عملی امام رضا (ع) با برنامه های دهه کرامت
  • ارسال ۲۰۰ مقاله ملی و بین‌المللی به کنگره جهانی حضرت رضا(ع)
  • سازمان اسناد ملی ایران به کتابخانه‌های آذربایجان‌غربی کتاب هدیه کرد
  • تصاویری زیبا از همخوانی خادمان در چایخانه حضرت رضا(ع) | ویدئو
  • در بلوجونیور حساب باز کنید، 50 هزار تومان هدیه نقدی دریافت کنید